Windbelasting

De wind die op ramen kan staan is in Nederland zeer krachtig in vergelijking met andere landen, daarbij gaat het niet alleen om de windstuwdruk maar ook om de windzuiging. In de Eurocode is voor de kuststrook en 3 windgebieden de mate van windstuwdruk vastgesteld.

Door de hoogte en breedte van het gebouw mee te nemen in afweging van de sterkte van het glas is eenvoudig de dikte te bepalen. Vraag altijd de hoofdconstructeur welke stuwdruk hij meeneemt in de berekening. Vooral voor gebouwen met grote deuren moet ook de windzuiging meegenomen worden in de berekening.

Isochore druk

Extra aandacht moet er zijn voor de isochore druk in de spouw van isolatieglas in relatie tot de druk van buitenaf. De ruit kan daardoor namelijk bol of hol komen te staan.

Isochore druk is het verschil tussen de luchtdruk buiten de spouw en de luchtdruk in de spouw van isolatieglas. Dit luchtdrukverschil kan schommelen en hierdoor kunnen de glasbladen naar buiten of naar binnen worden gedrukt. De randverbinding kan daardoor belast raken en glasspanningen in de glasplaten laten ontstaan.

Isochore druk heeft voornamelijk bij kleinere ruiten, een brede spouw of een asymmetrische opbouw van het glas een relatie met de sterkte van het isolatieglas. Vooral bij glas, waar de kleinste maat onder de 500 mm blijft, kan de isochore druk flink oplopen en moet de glasdikte hierop aangepast worden.

Nuttige links

Meer relevante kennis

Vrijblijvend kennismaken?
Neem contact op voor advies voor uw project